Cossos en reclusió i cavant. Experiències i representacions emblemàtiques sobre la persona

Autores/as

https://doi.org/10.17583/brac.2017.2269

Palabras clave:


Descargas

Resumen

L’article indaga en la relació de la persona amb el forat, a través de situacions literals i d’altres de metafòriques. Per una banda, es fa èmfasi al cos reclòs i que es troba suspès en un interval temporal, com va ser el cas de l’accident a la mina de San José (Xile) o en obres d’artistes com ara J. Wall, G. Schneider o R. Ondák. D’aquesta manera, s’evoquen sensacions antagòniques que ens acosten a vivències d’espera i/o de càstig, explicatives d’un cos reclòs o en un forat. La literatura, el cinema i l’art tracten aquests fets des de múltiples vessants, que esdevenen al·legories existencials sobre la persona. Per altra banda, l’acte de cavar pren protagonisme com a emblema del treball, però també de l’absurd. Recordant l’ambivalència que pot suggerir la persona fent un forat, es fa una deriva a través d’obres d’artistes de diferents generacions i contextos, com per exemple C. Burden, M. Heizer, F. Miralles, Gelitin, S. Sierra, F. Alÿs, M. Salum, X. Ristol o N. Güell. Un seguit d’obres clarament performàtiques o de caràcter conceptual, en què el fet de cavar, perforar, enterrar o desenterrar esdevenen pràctiques comunes, alhora que s’evidencien la diversitat de significats i intencions.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Métricas

Cargando métricas ...

Biografía del autor/a

Jordi Morell Rovira, Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona.

Artista visual; PhD; Professor/investigador del Departament d’Arts Visuals i Disseny (UB).

Referencias

Abe, K. (1989). La mujer de la arena. Madrid: Siruela.

Google Scholar Crossref

Breslin, J. (1963). “Cavar la tumba de JFK fue un honor.” A Letras Libres, núm. 71 (agost 2007). Disponible en línia a <http://www.letraslibres.com/revista/convivio/cavar-la-tumba-de-jfk-fue-un-honor>.

Google Scholar Crossref

Camus, A. (1987). El mite de Sísif: Assaig sobre l’absurd. Barcelona: Edicions 62.

Google Scholar Crossref

Cantalozella, J. (2012). “Cuestiones sobre la alteridad en el trabajo de Xavier Ristol.” A Revista Estúdio, vol. 3 (5) (2012). Lisboa: Faculdade de Belas-Artes da Universidade de Lisboa; Centro de Investigação e Estudos em Belas-Artes.

Google Scholar Crossref

Comeron, O. (2007). La fábrica transparente: Arte y trabajo en la época postfordista. Tesi doctoral. Dir.: Miguel Morey; tut.: Carlos Velilla. Universitat de Barcelona. Facultat de Belles Arts; Departament de Pintura.

Google Scholar Crossref

Ellison, R. (1966). El hombre invisible. Barcelona: Lumen. Citat a Newman, M. (2007). Jeff Wall: Obras y escritos. Barcelona: Polígrafa.

Google Scholar Crossref

Gelitin (2007). The Dig Cunt. Intervenció a la platja de Coney Island (Nova York, EUA). Informació disponible en línia a <http://www.gelitin.net/projects/dig_cunt>.

Google Scholar Crossref

Güell, N. (2013). Resurrecció. Informació disponible en línia a <http://www.nuriaguell.net/>.

Google Scholar Crossref

Kafka, F. (2000). La guarida. A Cuentos completos (textos originales). Madrid: Valdemar.

Google Scholar Crossref

Loers, V. (comp.) (2011). Punto muerto: Gregor Schneider (catàleg d’exposició). Madrid: Centro de Arte Dos de Mayo de Móstoles.

Google Scholar Crossref

Lynch, T. (2004). El enterrador: La vida vista desde el oficio fúnebre. Bogotà: Alfaguara.

Google Scholar Crossref

Matta-Clark, G. (1975). “Etant d’Art pour Locataire.” A Moure, G. (comp.) (2006). Gordon Matta-Clark. Madrid: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; Barcelona: Polígrafa.

Google Scholar Crossref

Moriente, D. (2011). “Claustrofilias.” A Loers, V. (comp.) (2011). Punto muerto: Gregor Schneider. Madrid: Centro de Arte Dos de Mayo de Móstoles.

Google Scholar Crossref

Moure, G. (comp.) (2006). Gordon Matta-Clark. Madrid: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; Barcelona: Polígrafa.

Google Scholar Crossref

Newman, M. (2007). Jeff Wall: Obras y escritos. Barcelona: Polígrafa.

Google Scholar Crossref

Perec, G. (2004). Especies de espacios. Barcelona: Montesinos.

Google Scholar Crossref

Ristol, X. (2009). Geòrgia & altres qúestions: Obra escrita en tres actes. Barcelona: Ajuntament de Barcelona; CONCA; Generalitat de Catalunya.

Google Scholar Crossref

Salum, M. (2013). Melancholia. Disponible en línia a <http://www.marcelosalum.com/>.

Google Scholar Crossref

Sierra, S. (2002). 33.000 huecos de 180 × 50 × 50 cm. cada uno. Dehesa de Montenmedio, Vejer de la Frontera (Cadis). Dades disponibles en línia a <http://www.santiago-sierra.com/200209_1024.php>.

Google Scholar Crossref

Sloterdijk, P. (2008). Extrañamiento del mundo. València: Pre-Textos.

Google Scholar Crossref

Smithson, R. (1968). “Una sedimentación de la mente. Proyectos terrenos.” A Ortega, D. (ed.) (2011). Robert Smithson: Selección de escritos. Ciutat de Mèxic: Alias.

Google Scholar Crossref

Subirah, E. (2012). Perdre les formes: Segon exercici. Capella de Sant Antoni, Torroella de Montgrí. Disponible en línia a <http://www.estevesubirah.com/v3/perdre_les_formes_2_0.php>.

Google Scholar Crossref

Viladomiu, À., (2011). “Dona-Arbre de Fina Miralles.” A Revista Estúdio, vol. 2 (4) (2011). Lisboa: Faculdade de Belas-Artes da Universidade de Lisboa; Centro de Investigação e Estudos em Belas-Artes.

Google Scholar Crossref

Descargas

Publicado

2017-10-03
Logo Metrics

Almetric

Dimensions

Cómo citar

Morell Rovira, J. (2017). Cossos en reclusió i cavant. Experiències i representacions emblemàtiques sobre la persona. Barcelona Investigación Arte Creación, 5(3), 272–296. https://doi.org/10.17583/brac.2017.2269

Número

Sección

Artí­culos