Segle XIX. Esperances i Fracassos de la Modernitat a l'Educació. Situació d'Espanya

Authors

  • Joan Tahull Fort GESEC (Grup d'Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura) de la Universitat de Lleida. Departament d'Educacio. Generalitat de Catalunya.
  • Iolanda Montero Plaza Departament d'Educació. Generalitat de Catalunya.
  • Fidel Molina Luque Catedràtic de la Universitat de Lleida. GESEC (Grup d'Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura) de la Universitat de Lleida.

https://doi.org/10.17583/hse.2016.1718

Keywords:


Abstract

La Modernitat s’inicia al segle XV i cristal·litza al XIX amb unes característiques molt concretes. Aquest període es caracteritza per l’ús de la raó com a element prioritari en l’organització de les diverses institucions socials. L’escola no és aliena a aquest procés, també hi està influïda. Hi ha sectors de la societat espanyola que demanen un ensenyament públic, gratuït, lliure i de qualitat. Tanmateix, aquestes reivindicacions topen amb la realitat espanyola conservadora. Determinats grups polítics paralitzen totes les propostes progressistes. La situació de l’educació espanyola al segle XIX era que les inversions de l’Administració eren molt minses. Els equipaments educatius eren en molts casos lamentables. També, la remuneració dels mestres era molt baixa. La mateixa societat tenia una consideració del mestre negativa. El país tenia un col·lectiu molt gran d’individus analfabets, els quals vivien en la indigència. L’economia era subdesenvolupada i primitiva. Hi havia una manca d’interès evident de les elits per abordar les diverses qüestions socials i econòmiques fonamentals.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Joan Tahull Fort, GESEC (Grup d'Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura) de la Universitat de Lleida. Departament d'Educacio. Generalitat de Catalunya.

Doctor en sociología por la Universidad de Lleida. Licenciado en Filosofía y también en Antropología Social y Cultural. Diplomado en Trabajo Social. Profesor asociado en la Universidad de Lleida en el Departamento de Sociología y Geografia. Profesor, actualmente trabajo en el ICE de la UdL. He publicado diferentes artículos de investigación en diferentes revistas.

Iolanda Montero Plaza, Departament d'Educació. Generalitat de Catalunya.

Licenciada Antroplogia social y cultural por la Universidad de Barcelona.

Psicopedaga y maestra.

Directora de EAP (Equipo Asesoramiento Psicopedagogico)

Ha realizado multiples colaboraciones a la Universidad de Lleida.

Ha publidado diversos articulos en revista nacionales e internacionales.

Fidel Molina Luque, Catedràtic de la Universitat de Lleida. GESEC (Grup d'Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura) de la Universitat de Lleida.

Catedratico de Sociologia por la Univesidad de Lleida


Pueden consultar el currículum en:

http://www.geosoc.udl.cat/professorat/Curriculums/FMBOECurriEnero2015.pdf

Published

2016-02-22

Almetric

Dimensions

How to Cite

Tahull Fort, J., Montero Plaza, I., & Molina Luque, F. (2016). Segle XIX. Esperances i Fracassos de la Modernitat a l’Educació. Situació d’Espanya. Social and Education History, 5(1), 26–51. https://doi.org/10.17583/hse.2016.1718

Issue

Section

Articles